18. 5. 2024   |   svátek má Nataša
 

Výživová poradna › Hráškový krém

Název Množství a jednotka
hrášek ve slaném nálevu sterilovaný 2 plechovky
brambory 2 ks
smetana ke šlehání 200 ml
cibule 1 ks
slanina (špek) 100 g
Zobrazit všechny ingredience

polévky
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 10 min.
Vaření: 30 min.
Mamut :-)


Toto je polévka podle Zdeňka Polhreicha.



Postup

Cibulku a slaninu nakrájíme nadrobno a osmahneme na sádle. Vsypeme 1 a půl plechovky hrášku (nebo 400g čerstvého nebo mraženého) a na kostičky nakrájené brambory, dolijeme cca 3/4 l vody, osolíme a povaříme doměkka. Přidáme mléko, šlehačku a prolisovaný česnek a vše rozmixujeme dohladka. Přidáme zbytek hrášku a necháme ještě 2 min povařit. Podáváme s chlebovými krutonky, případně se smaženým hráškem.


 


RECEPTY

Zeleninové placičky

Postup: Květák, mrkev a celer nakrájíme na malé kostičky. Zpěníme najemno nakrájenou... zobrazit recept

RECEPTY

Kachna na pomerančích

Postup: Kachnu nasolíme zevnitř i zvenčí, posypeme kmínem a upečeme. Peču kachnu přes... zobrazit recept

RECEPTY

Chlebová polévka (Žebrácká)

Postup: Starší chléb pokrájíme nebo rozlámeme na menší kousky a dáme vařit se solí a... zobrazit recept

RECEPTY

Houskový knedlík

Postup: V míse smícháme mouku a na malé kostičky nakrájený rohlík. Zalijeme vlažným... zobrazit recept

RECEPTY

Pečenáče podle Jarči

Postup: Rybky (plotice, cejnky i jiné) vykucháme, očistíme,umyjeme, osušíme. osolíme,... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Levandule

Levandule lékařská – Lavandula angustifolia - půvabná rostlina známá pro svou nezaměnitelnou vůni a léčivé účinky, k nimž se využívá celá nadzemní část rostliny. Původní domovinou levandule je středomoří, má jistý nádech... zobrazit článek

RESTAURACE

Slezský Dvůr

Restaurce Slezský Dvůr v Ostravě Radvanicích Vás zve k příjemnému posezení ve...